V Italian Business Forum – 13. februar 2017 v Ljubljani

Od socialnega podjetja do socialnih inovacij

Ljubljana, Inštitut Jožefa Stefana, ponedeljek, 13. februar 2017

Ljubljana, 13. 2. 2017: Inovativnost in socialno podjetništvo je bilo v središču pozornosti petega poslovnega srečanja Italijanski poslovni forum (IBF), ki so ga organizirali Italijansko-slovenski forum, Italijansko veleposlaništvo v Sloveniji v sodelovanju z svojo Agencijo za gospodarsko promocijo ITA-Ice in skupaj z znanstveno-raziskovalni Inštitut Jožef Stefan, ki je srečanje gostil že tretjič po vrsti.

Letošnje poslovno srečanje, ki vsako leto zbere prek 120 poslovnežev in drugih udeležencev s področja gospodarstva, znanosti, raziskav in razvoja ter drugih področij sodelovanja med obema državama, se je osredotočilo na fenomen socialnega podjetništva. Govorniki z raziskovalnega in akademskega sveta, socialnih podjetij in organizacij ter podjetniki sami so podrobneje obravnavali prehod iz socialnega podjetja kot organizacijske oblike z veliko tradicijo in vplivom v italijanskem gospodarstvi in družbi – zaradi zgodovinskih prekinitev in odstopanj pa z nekoliko manjšim vplivom v Sloveniji  – na platforme socialnih inovacij. Kot sta uvodoma izpostavila Jurij Giacomelli, predsednik Italijansko-slovenskega Foruma in Jadran Lenarčič, direktor Inštituta Jožef Stefan, glavnega znanstvenega vozlišča v Sloveniji, je pomen bilateralne izmenjave med obema državama ogromen in združuje vladne predstavnike ter uspešne podjetnike iz obeh držav. Letošnje srečanje je še posebej usmerjeno v prenos izkušenj in znanj, ki prispevajo k sposobnosti sodelovanja med gospodarskimi subjekti, prispevajo k družbeni koheziji, so ključne za družbene inovacije in sooblikujejo prihodnost dela.

Med ključnimi govorniki izpostavljamo Veleposlanika Republike Italije v Sloveniji, Nj. e. Paoloa Trichila ter predstavnika obeh vlad, ki sta spregovorila v uvodu srečanja. Veleposlanik Trichilo je izpostavil pozitivne posledice konfrontacije in sodelovanja pri razvoju socialnega podjetja med Italijo, eno izmed naprednejših evropskih držav na tem področju, in Slovenijo, ter, bolj splošno, tudi pomembnost socialne dimenzije v evropskem okolju.

Bruno Busacca, vodja usmerjevalne pisarne na ministrstvu za delo in socialne politike v italijanski vladi je predstavil najnovejše izboljšave zakonodajnega okvira za razvoj socialnega podjetništva in zaposlenosti, po katerem se zgledujejo številne evropske države, med drugim tudi Slovenija. državni sekretar v Kabinetu Predsednika Vlade Republike Slovenije Tadej Slapnik je umestil dinamiko na področju socialnega pdojetništva v aktualne politike slovenske Vlade in predstavil aktivnosti na področju socialnega podjetništva v Sloveniji, ki so v teku.

Osrednji govornik na srečanju, profesor Carlo Borzaga z Univerze v Trentu, predsednik Evropskega instituta za raziskovanje socialnega podjetništva EURISCE je izpostavil povezavo med socialnim podjetjem in prihodnostjo dela. Sledili so mu predstavniki edinstvenih dobrih praks iz obeh držav: Mojca Žganec Metelko iz Slovenskega foruma za socialno podjetništvo, Stefania Marcone iz italijanske Legacoop, Silvan Peršolja iz Vinske Kleti Goriška Brda in Marco Ratti, Banca Prossima, ki je del skupine Intesa Sanpaolo.

Drugi del srečanja je uvedla prof. Barbara Predan z Akademje za likovno umetnost in design Univerze v Ljubljani in direktorica Instituta za design in izpostavila primere mrež sodelovanja in njihov pomen za razvoj inovativnih podjetniških pobud. Moderatorja Elisa Scelsa, direktoica agencije ITA-Ice v Ljubljani in Giancarlo Miranda, predsednik uprave Intesa Sanpaolo Bank, sta v nadaljevanju predstavila pet odličnih primerov inovativnosti na področju socialnega podjetništva iz obeh držav in jih povezala z občinstvom. Sogovorniki so podrobneje spregovorili o podjetniških in finančnih vidikih in sicer preko primerov odličnosti podjetij in pobud, ustvarjalnega središča Poligon, Unicredit Bank Slovenija, Pobude socialnega podjetništva Goriški vrtovi – Orti goriziani iz Gorice in v akademskem svetu močno uveljavljenega primera družbene inovacije Videlolectures, ki že več let deluje v okviru Inštituta Jožef Stefan.

Socialne inovacije so kompleksen večplasten proces.  Predstavniki vlad obeh držav so predstavili trenutne izzive, zakonodajni okvir in cilje na horizontu. Številni primeri dobre prakse, zbrani v vsebini  programa IBF za leto 2017 so odlična ilustracija panorame socialnih inovacij iz obeh držav. Vse celostno odraža temeljni cilj IBFa: še tesneje povezati in zbližati najboljše prakse Italije in Slovenije,  jih izpostaviti in vključiti širšo javnost, prispevati k medsebojnem učenju in ustvarjanju pogojev za še tesnejše sodelovanje vlad, strokovnjakov, podjetji in posameznikov v obeh državah in vsemi, ki se ukvarjajo z odnosi med tema evropskima sosedama. K temu je letos še posebej prispevala udeležba Ministrstva za gospodarstvo in tehnološki razvoj in Iniciative za zeleno gospodarstvo v okviru Vlade Republike Slovenije.

Več informacij je na voljo tudi na spletni strani: www.ibf.si

https://krog.sta.si/2355597/italijanski-poslovni-forum-letos-v-znamenju-socialnega-podjetnistva

More news